GheelaMania

Een spel in een spel

Wij zijn Dimpna!

Mei, dat is Dimpna’s maand in Geel. Om de vijf jaar zijn er dan zelfs Dimpnadagen en doen de Gelenaars waar ze ondertussen zo goed in zijn: grootse muzikale spektakels brengen. Precies dat proces volgen we in de vierde editie van GheelaMania. Het wordt een verhaal over de curieuze lotgevallen van Gelenaars van vandaag, in de aanloop naar zo’n Geels cultureel hoogtepunt. We zien hen op de repetities (als dat maar goed komt!) en amuseren ons met hun esbattementen achter de schermen. We volgen hen mee naar huis, waar lang niet alles peis en vree is. We bezoeken het tehuis waar hun oma wordt verzorgd en we gaan mee supporteren naar het voetbal. We gaan natuurlijk ook naar de zaterdagmarkt, waar ze rommel (ver)kopen.

Kijken in de ziel

Zo schetst deze editie van GheelaMania het Geelse leven van vandaag. Eigenlijk kijken we in de ziel van onze personages. We horen hoe hun hart klopt, we zien hoe ze kwetsen en worden gekwetst maar ook hoe ze troost en genezing vinden bij mekaar, of juist niet. Niets menselijks is die Gelenaars vreemd…

Een spel in een spel

Na de parallelle verhalen van twee ‘geesteszieken’ in verschillende tijdsperiodes van GheelaMania 2015 brengt de nieuwste editie van GheelaMania een spel in een spel. Terwijl de legende van de heilige Dimpna tijdens de repetities naar haar hoogtepunt gaat, evolueren ook de levens van de moderne personages. De verschillen zijn minder groot dan je zou denken. Zo krijgt Sofie plots te maken met haar vader, waarvan ze hoopte dat hij uit haar leven verdwenen was. Ook zij kan de confrontatie niet vermijden. De Ierse koning maakte een einde aan Dimpna’s leven, maar dat was voor Geel meteen een nieuw begin. Hoe zit dat met Sofie?

De nieuwe GheelaMania is een statement, een getuigenis: de geest van Dimpna heerst nog altijd in Geel, wíj zijn Dimpna! Zorgzaam met mekaar omgaan, mekaar aanvaarden en samen een mooie gemeenschap vormen, dát is de ziel van Geel. Daarbij draaien we onze hand niet om voor een pakkende show en een verbluffend spektakel. Op dat vlak zet GheelaMania weer een stap verder. In mei 2020, niet te missen!